1-4-4-2, Duitsland

De tactiek van RasenBallsport Leipzig 2016 / 2017

“…Bij hoog druk zetten is de aanvaller de eerste verdediger.”

– Johan Cruijff.

RasenBallsport Leipzig is in de afgelopen jaren komen opstormen van de Oberliga naar de Bundesliga. Dit seizoen is er onder leiding van Ralph Hasenhüttl een tweede plek veiliggesteld in de Bundesliga, dus goed voor Champions League. Voor een promovendus een unieke prestatie. Toch wordt RB Leipzig niet door alle supporters geaccepteerd. Veel klagen over het geld van het sportdrankje Red Bull dat op de achtergrond een belangrijke rol speelt. Maar er zit wel degelijk meer achter dan alleen geld. Zo is het Ralph Hasenhüttl gelukt met jonge en relatief goedkope spelers deze topprestatie te leveren. Reden genoeg om de achterliggende tactiek te bestuderen van dit team te bestuderen.

1. Formatie

Leipzig zet het liefst hoog druk op de helft van de tegenstander. Veelvuldig gebeurt dit in een 1-4-4-2 formatie. Soms lijkt het zelfs meer op een 1-4-2-4 formatie. Met name de rol van de rechter- en linker middenvelder, Forsberg en Sabitzer, zijn belangrijk. Ze zijn zeer dynamisch en kunnen ook in het centrum tussen de linies opereren. Ook in zijn ze functioneel in het veroveren van de bal. Voorin is de samenwerking tussen Poulsen en Werner zeer goed. Poulsen is voornamelijk het aanspeelpunt en Werner is met zijn snelheid zeer dreigend voor iedere tegenstander. De 21-jarige Werner heeft 21 goals weten te maken in de Bundesliga.

 

RB Leipzig formation
1-4-4-2 formatie RB Leipzig

2. Defensieve structuren

2.1 Druk zetten op vleugelverdediger

Als de bal in het bezit van de linker centrale verdediger (4) van de tegenstander is, begint spits Poulsen met het druk zetten. Hij loopt in een bochtje, zodat de bal niet terug gespeeld kan worden naar de rechter centrale verdediger (3). Sabitzer (Rechter middenvelder) positioneert zich alvast zo, dat hij direct druk kan gaan zetten op de vijandelijke linker vleugelverdediger (5). Werner (2e spits) zorgt dat hij schuin inzakt richting de kant van de bal. De bal door het centrum wordt hiermee uitgesloten en direct ook de passlijn naar de controlerende middenvelder van de opponent (6). De centrale middenvelder (Demme) positioneert zich tussen de aanvallende- en controlerende middenvelder van de tegenstander (10 en 6) in.  Hij verdedigt nu de ruimte in de rug van Keita (centrale middenvelder) en dekt de passlijn naar de vijandelijke aanvallende middenvelder (10). Vervolgens wordt de bal ingespeeld en wordt de tegenstander gedwongen de lange bal te spelen. Alle passmogelijkheden zijn afgesloten door RB Leipzig.

 

RB Leipzig druk zetten op linkervleugelverdediger
Druk zetten op linker vleugelverdediger
RB Leipzig druk zetten op linkervleugelverdediger verovering
Verovering bal bij linker vleugelverdediger

2.2 Druk zetten op controlerende middenvelder

Wanneer de linker centrale verdediger (4) van de tegenstander beslist de controlerende middenvelder (8) in te spelen, wordt er van twee kanten druk gezet. De rechter middenvelder (Sabitzer) kantelt naar binnen en zorgt tegelijkertijd dat de passrichting naar de linker vleugelverdediger (5) wordt afgeschermd. Keita zet frontaal druk, zodat de keuzes van de controlerende middenvelder (8) worden beperkt. Demme verdedigt zowel de ruimte achter Keita als de vijandelijke aanvallende middenvelder (10). Wederom houdt Werner de defensieve middenvelder (6) in de gaten. Tot slot centreert Forsberg zich om eventuele countermogelijkheden te kunnen benutten.

 

Balverovering bij controlerende middenvelder
Balverovering bij controlerende middenvelder

2.3 Druk zetten tegen drie verdedigers

Regelmatig wordt er door de opponenten van formatie veranderd tegen RB Leipzig. Er wordt veranderd naar een 1-5-3-2 of 1-3-4-3 formatie. Kenmerkend voor deze systemen zijn de drie centrale verdedigers. De formatie van RB Leipzig lijkt in dit geval meer op een 1-4-2-4, wederom met hoge pressing.  Wanneer de rechter centrale verdediger (2) van de tegenstander de opbouw wil voortzetten, wordt hij onder druk gezet door Forsberg en Werner. Beide lopen met een bochtje aan, zodat de passrichting naar zowel de centrale verdediger (3) als de rechter vleugelverdediger (7) wordt afgeschermd. De spits (Poulsen) en de rechter middenvelder (Sabitzer) kantelen af naar de as van veld, meestal ter hoogte van de middencirkel. Ze zijn verantwoordelijk voor het blokken van de passrichting naar de verdedigende (6)- en controlerende middenvelder (8).

 

Druk zetten tegen drie verdediger RB Leipzig
Druk zetten tegen drie verdedigers
Balverovering tegen drie verdedigers RB Leipzig
Balverovering tegen drie verdedigers 

3. Aanvallende structuren

3.1 Benutten van de ruimte tussen de linies

Tijdens de opbouw probeert RB Leipzig voornamelijk de ruimte tussen het middenveld en de verdediging van de opponent te benutten. Bijvoorbeeld wanneer de bal in bezit is van de centrale verdediger (Compper) maakt Forsberg te loopactie richting de gemarkeerde ruimte. Forsberg creëert met zijn loopactie een keuzemoment voor de rechter vleugelverdediger (2) van de tegenstander. Wanneer hij in zijn zone blijft verdediger wordt Forsberg vrij aangespeeld tussen de linies. Als hij besluit Forsberg te volgen, ligt er ruimte in de hoek voor de linker vleugelverdediger (Halstenberg).

 

Ruimte tussen de linies RB Leipzig
Ruimte tussen de linies benutten

3.2 Controlerende middenvelder uitzakken naar verdediging

Controlerende middenvelder (Demme) zakt tijdens de opbouw in tussen Compper en Halstenberg. Halstenberg en Benardo, de twee vleugel verdedigers, kunnen hierdoor dieper gaan spelen. Gevolg hiervan is het meetrekken van hun directe tegenstanders (7 en 11). Doordat de aanvallende middenvelder (10) vaak zal doorstappen richting de voorhoede wordt de ruimte in de as van het veld groter. Demme kan nu over de grond Poulsen bereiken. Hij kan vervolgens kaatsen op de inlopende Forsberg of Sabitzer.

3.3 Aanval via de vleugelverdediger

Een andere veelgebruikte aanvalsopzet van RB Leipzig begint bij de rechter vleugelverdediger (Benardo). Zijn balbezit betekent voor Sabitzer de loopactie in de diepte langs de lijn, waarna hij de pass kan ontvangen (1). Als Sabitzer niet kan worden aangespeeld door positie van de linker vleugelverdediger (5) van de tegenpartij, kan de bal worden ingespeeld in de ruimte die Sabitzer achterlaat. Poulsen biedt zich aan in deze ruimte voor de kaats (2).

 

Aanval via vleugelaanvaller RB Leipzig
Aanval via vleugelaanvaller

 

Keita is de speler die zich aanbied onder Poulsen. Vervolgens heeft hij meerdere opties. Allereerst de pass naar Sabitzer die de ruimte aan de rechterkant is ingegaan. De tweede en meest gevaarlijke optie is de steekpass naar Werner, die met zijn snelheid zeer dreigend is voor de tegenstander. Werner benut de ruimte achter Poulsen. Tot slot de pass zijwaarts naar Forsberg, die wederom op de ruimte in het centrum anticipeert.

 

Opties van Keita RB Leipzig
Vervolg aanvalsopzet via Keita

4. Countermogelijkheden

4.1 Counter via het centrum

Bij een onderschepping wordt direct de pass gezocht naar Forsberg. Hij positioneert zich in het centrum voor de andere controlerende middenvelders (Demme en Keita). In het voorbeeld vindt er een onderschepping plaats van Sabitzer. Vervolgens zoekt hij direct Forsberg, die vanaf de linkerflank richting het centrum beweegt. Poulsen maakt de loopactie in de diepte frontaal en trekt de centrale verdediger (4) mee. Werner beweegt naar de linkerzijde tussen de rechter vleugelverdediger (2) en de rechter centrale verdediger (3) in. Sabitzer zorgt na zijn pass dat hij direct aansluit aan de rechterzijde.

 

Counter via het centrum RB Leipzig
Counter via het centrum

4.2 Counter via de spits

Wanneer er een onderschepping plaatsvindt bij Keita (controlerende middenvelder) zal Poulsen zich aanbieden. Daarmee lokt hij de centrale verdediger (4) van de opponent weg. Vervolgens kan hij kaatsen op de aankomende Sabitzer. Sabitzer heeft het overzicht om Werner weg te sturen in de ruimte, die is gemaakt door spits Poulsen. Forsberg zorgt aan de linkerkant voor aansluiten, zodat Werner een optie voor het doel.

 

Counter via spits
Counter via de spits

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s