1-4-3-3, Italië

De aanvalspatronen van Napoli

Inleiding

Met overmacht heeft Napoli het hoofdtoernooi van de Champions League weten te bereiken. De ploeg was twee keer te sterk voor het Franse OGC Nice. Ook afgelopen seizoen was Napoli één van de smaakmakers in de Serie A. Voornamelijk door de aanvallende manier van spelen. Manager Maurizio Sarri laat zijn elftal op zeer dominante wijze spelen. Ze proberen de tegenstander met snel combinatiespel te desorganiseren. In de Serie A heeft deze speelwijze geleid tot 94 doelpunten in 38 wedstrijden. Een zeer indrukwekkende statistiek, maar wat is nu de aanvallende tactiek van Napoli? Dit artikel zal dieper in gaan op de aanvalspatronen van Napoli.

1. Formatie

Maurizio Sarri formeert zijn manschappen in een 1-4-3-3 (PNA*) Het systeem heeft spelers met verschillende kenmerken. Allereerst de opkomende vleugelverdedigers, voornamelijk Ghoulam is in aanvallend opzicht een gevaarlijk wapen. Jorginho is een belangrijke schakel voor de voortzetting naar de aanval. Evenals Hamsik en Allan, die aan de basis staan van vrijwel iedere aanval. Daarnaast de rol van Insigne, die veel naar het centrum trekt. Mertens fungeert als ‘valse spits’ en laat zich vaak uitzakken naar het middenveld. Tot slot Callejón, hij opereert vanaf de zijkant en benut van zijn snelheid in de diepte.

* Punt naar achteren op het middenveld

1-4-3-3 formatie Napoli
1-4-3-3 formatie Napoli

2. Aanvallende structuren

2.1 Opbouw door het centrum via pass Raúl Albiol

De aanval begint bij de centrale verdediger Koulibaly. Hij speelt de bal zijwaarts in naar Raúl Albiol (1). Ondertussen beweegt Jorginho schuin zijwaarts om de aanvallende middenvelder (10) weg te lokken uit het centrum. Allan beweegt richting Raúl Albiol om de bal te ontvangen (2). Hamsik beweegt zijwaarts om de driehoek tussen de middenvelder te complementeren. Allan kan geen oplossing voorwaarts zoeken door de korte dekking van de controlerende tegenstander (8), dus speelt hij de bal zijwaarts naar Jorginho (3). Ook Jorginho ervaart druk van zijn directe tegenstander (10), dus laat de bal vallen op Raúl Albiol (4). Door de verandering van het middenveld kan de pass nu worden gegeven naar Insigne (5). Insigne bespeelt de ruimte tussen de linies.

Opbouw door het centrum via pass Raúl Albiol
Opbouw door het centrum via pass Raúl Albiol
Vervolg opbouw door het centrum via pass Raúl Albiol
Vervolg opbouw door het centrum via pass Raúl Albiol
2.2  Opbouw via de uitzakkende Insigne

Koulibaly start de aanval door Ghoulam aan te spelen (1). De pass langs de lijn wordt onmogelijk gemaakt door de vijandelijke rechtsbuiten (7). Insigne kiest er daarom voor naar het centrum te trekken. Hij ontvangt de bal in het centrum van Ghoulam (2). Hamsik maakt ondertussen de loopactie tussen de rechter vleugelverdediger (2) en de rechter centrale verdediger (3). Hierdoor ontstaat er meer ruimte op het middenveld, waar Jorginho zich komt aanbieden. Hij wordt aangespeeld door Insigne (3) en opent vervolgens direct op de lopende Callejón (4).

Opbouw via uitzakkende Insigne
Opbouw via de uitzakkende Insigne
Vervolg opbouw via uitzakkende Insigne
Vervolg opbouw via de uitzakkende Insigne
2.3 Aanval via de lopende Hamsik

De aanval begint bij Jorginho, de verdedigende middenvelder van Napoli. Hamsik maakt de loopactie naar het centrum, waardoor er een passlijn naar Insigne ontstaat. Jorginho speelt de bal naar Insigne (1). Insigne kiest vervolgens voor de opkomende Ghoulam (2). Ondertussen maakt Hamsik de loopactie uit de rug van de vijandelijke centrale verdediger (3) en wordt aangespeeld links in het strafschopgebied door Ghoulam (3). Hamsik heeft twee opties voor het vervolg. Allereerst de pass naar Mertens (4), die probeert voor zijn directe tegenstander (4) te komen. De twee mogelijkheid de lage voorzet naar Callejón, die zich probeert vrij te lopen bij hoek van het doelgebied.

Aanval via de lopende Hamsik
Aanval via de lopende Hamsik
Vervolg aanval via de lopende Hamsik
Vervolg aanval via de lopende Hamsik
Eindfase aanval via de lopende Hamsik
Eindfase aanval via de lopende Hamsik
2.4 Aanvalsopzet via uitzakkende Hamsik

Koulibaly zoekt tijdens de opbouw een oplossing voorwaarts. De mogelijkheden zijn echter beperkt, dus laat Hamsik zich uitzakken naast de centrale verdedigers. Koulibaly speelt de bal af aan Hamsik (1). De ruimte waarin Hamsik zich aanbiedt, wordt mede gecreëerd door de opkomende Ghoulam. Ook de voorwaartse loopacties van Jorginho en Zielinski leveren hieraan een bijdrage. Hamsik speelt de bal vervolgens naar Insigne (1), die wederom naar het centrum trekt. Insigne kaatst op de aanlopende Hamsik (3). Na dit een-tweetje wordt de bal zijwaarts naar Zielinski gespeeld (4). Zielinski kan worden bereikt, doordat Jorginho ruimte maakt. Tot slot kiest Zielinski voor de pass naar de opkomende Ghoulam (5), die profiteert van de ruimte aan de linkerzijde.

Aanvalsopzet via uitzakkende Hamsik
Aanvalsopzet via uitzakkende Hamsik
Vervolg aanvalsopzet via uitzakkende Hamsik
Vervolg aanvalsopzet via uitzakkende Hamsik
Eindfase aanvalsopzet via uitzakkende Hamsik
Eindfase aanvalsopzet via uitzakkende Hamsik
2.5 De aanval door het centrum via Jorginho

Koulibaly wordt door de vijandelijke aanvallende middenvelder (10) onder druk gezet, dus kiest hij voor de pass terug op Reina (1). Reina kiest vervolgens voor de pass naar Raúl Albiol (2). Raúl Albiol speelt de bal voorwaarts naar Allan (3). Allan kaatst op de ‘derde man’ Jorginho (4), die hiermee wordt vrijgespeeld in het centrum van het veld (driehoek). Ondertussen is Mertens als spits uitgezakt naar het middenveld, waardoor de centrale verdediger (4) hem volgt. Hij wordt aangespeeld door Jorginho (5) en kaatst direct op de ‘derde man’ Hamsik (6). Door het doordekken van de vijandelijke centrale verdediger (4) op Mertens komt er ruimte in zijn rug vrij, waar Callejón in kan duiken. Hij wordt bediend door Hamsik (7).

De aanval door het centrum via Jorginho
Aanval door het centrum via Jorginho
Vervolg aanval door het centrum via Jorginho
Vervolg aanval door het centrum via Jorginho
Eindfase aanval door het centrum via Jorginho
Eindfase aanval door het centrum via Jorginho
2.6 Aanval via ‘valse spits’ Mertens

Onder druk van de vijandelijke spits (9) speelt Koulibaly de bal naar de linkerzijde (1), waar Ghoulam zich rond de middenlijn heeft gepositioneerd. Ghoulam speelt de bal in naar de uitzakkende Mertens (2), die als ‘valse spits’ fungeert. Hamsik anticipeert op het uitzakken van Mertens en direct als afspeelmogelijkheid beschikbaar (3). Vervolgens kiest hij voor Allan (4), die beweegt tussen de vijandelijke linies. Hierdoor ontstaat de driehoek tussen Mertens, Hamsik en Allan. Door het kantelen van de linker vleugelverdediger van de tegenstander (5) ligt er ruimte bij Callejón. Allan speelt Callejón aan in de diepte (5). Callejón kiest vervolgens voor de lage voorzet terug naar Allan (6), die zich positioneert op de rand van het strafschopgebied en tot een gevaarlijke schietkans kan komen (7).

Aanval via ‘valse spits' Mertens
Aanval via ‘valse spits’ Mertens
Vervolg aanval via ‘valse spits' Mertens
Vervolg aanval via ‘valse spits’ Mertens
Eindfase aanval via ‘valse spits' Mertens
Eindfase aanval via ‘valse spits’ Mertens
2.7 Aanval via Allan

De linksbuiten (11) van de tegenstander zet Hysaj onder druk. Hierdoor is Hysaj genoodzaakt een snelle oplossing te zoeken. Deze vindt hij in de uitzakkende Allan (1). Direct beweegt Callejón naar het centrum, waarbij hij tegelijkertijd ruimte creëert voor de opkomende Hysaj. Allan speelt nu de pass naar naar Callejón (2), die op zijn beurt kaatst op Hysaj (3). Er is een driehoek ontstaan tussen Hysaj, Allan en Callejón. De aanval wordt vervolg door de pass van Hysaj naar Allan (4), die op zijn beurt de keuze maakt voor de uitzakkende Mertens (5). Mertens laat de bal vervolgens vallen op Jorginho (6). Ditmaal wordt er dus gebruikt gemaakt van de driehoek tussen Allan, Mertens en Jorginho. Tot slot wordt de steekpass verzorgd door Jorginho, die Insigne wegstuurt in de diepte (7).

Aanval via Allan
Aanval via Allan
Vervolg aanval via Allan
Vervolg aanval via Allan
Eindfase aanval via Allan
Eindfase aanval via Allan

3. Slotwoord

Het aanvalsspel is van Napoli is zeer gevarieerd. Manager Maurizio Sarri is een voorbeeld voor de ‘Hollandse School’. Sarri weet namelijk met een 1-4-3-3 formatie zeer dominant en attractief te voetballen, ook op internationaal niveau. Tijdens de analyse van de aanvalspatronen komt er duidelijk naar voren dat Hamsik en Insigne een cruciale rol invullen. In vrijwel ieder aanvalspatroon zijn ze betrokken of zelfs beslissend. Mochten zij Napoli trouw blijven, dan verwacht ik dat Napoli kans maakt op de titel in de Serie A of internationaal succes in Champions League (kwartfinale).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s