1-5-3-2, Engeland

Een analyse van Manchester City 2017/2018. Het nieuwe systeem van Pep Guardiola.

Inleiding

Manchester City is het seizoen op een overtuigende manier gestart. Drie van de vier wedstrijden zijn door het team van Pep Guardiola gewonnen. Daarmee staan ze nu op een tweede plaats in de Premier League. Zeker de laatste wedstrijd tegen Liverpool (5-0) maakte een verpletterende indruk. Afgelopen transferperiode heeft Manchester City zich wederom enorm versterkt. Bijvoorbeeld door de aankopen van Walker, Mendy, Danilo, Ederson en B. Silva. Deze aankopen moeten leiden tot succes in de Premier League (kampioenschap) en ook in de Champions League zal Manchester City succes willen behalen. Maar op welke manier speelt Manchester City nu eigenlijk? Dit artikel onderzoekt de vernieuwde formatie van Pep Guardiola.

Formatie

Pep Guardiola formeert zijn team voornamelijk in een 1-3-5-2 of een 1-3-1-4-2. Ook stuurt de oefenmeester zijn elftal vaak in de 1-4-1-4-1 formatie het veld in. Dit artikel zal zich echter richten op de 1-3-5-2 of een 1-3-1-4-2 formatie. Aangezien deze formatie tot nu toe het meeste is gebruikt. Voornamelijk de rol van de vleugelverdedigers/middenvelder (Walker en Mendy) zijn hierin bijzonder. Ze spelen bijna als rechts- en linksbuiten. Op het middenveld is er veel vrijheid voor de creativiteit van De Bruyne en David Silva. Vaak wisselen ze van positie en zijn ze betrokken in aanvallend opzicht.

Formatie Man. City
Formatie Man. City

2. Defensieve structuren

Wanneer Manchester City moet verdedigen doen ze dit vaak in de 1-5-3-2 formatie. Guardiola is echter niet een trainer die afwachtend speelt. Hij wil graag met de gehele ploeg vooruit verdedigen. Het liefst de bal zo snel mogelijk terug veroveren. Tot nu toe heeft dit geleid tot maar twee tegendoelpunten in vier wedstrijden (Premier League).

1-5-3-2 formatie (defensief)
1-5-3-2 Formatie (defensief)

2.1 Doordekken Mendy

Tijdens de opbouw van de tegenstander zet Jesus druk op de rechter centrale verdediger (3) en dwingt hem de rechter vleugelverdediger (2) aan te spelen. Dat is het moment voor Mendy om door te stappen naar de rechter vleugelverdediger (2). Otamendi schuift op naar de rechtsbuiten (7). De Bruyne zorgt dat hij de passlijn naar de aanvallende middenvelder (10) afschermt.  Agüero beweegt richting de verdedigende middenvelder (6) en zorgt dat hij niet aangespeeld kan worden. Stones en Kompany bewegen naar het centrum en houden de spits (9) in de gaten. Walker ontfermt zich over de linksbuiten (11). Fernandinho bewaakt het centrum en verdedigt de passlijn naar de spits (9). Tot slot beweegt ook David Silva naar het centrum en blokkeert de passlijn naar de controlerende middenvelder (8).

Doordekken Mendy
Doordekken Mendy
Vervolg doordekken Mendy
Vervolg doordekken Mendy

2.2 Doordekken David Silva naar de derde centrale verdediger

Wanneer de tegenstander tijdens de opbouw speelt met drie centrale verdedigers (2, 3 en 4), zoals bijvoorbeeld Everton onder leiding van Koeman, dan is het één van de aanvallende middenvelders (David Silva of De Bruyne) die doorstapt. In het voorbeeld wordt de bal vanaf de centrale verdediger (3) naar de linker centrale verdediger (4) gespeeld. In dat geval stapt David Silva door naar de linker centrale verdediger (4). Hij blokkeert tevens de passlijn naar de verdedigende middenvelder (6). Silva wordt ondersteunt door Jesus, die richting de verdedigende middenvelder (6) beweegt. Agüero positioneert zich dichtbij de centrale verdediger (3) om de eventuele pass terug te onderscheppen. Walker stapt aan de rechterzijde door naar de vijandelijk linker vleugelverdediger (5). Kompany dekt door naar de linkerspits (11). Stones, Otamendi en Mendy kantelen richting het centrum, waarbij Stones degene is die de rechterspits (9) dekt.

Doordekken David Silva naar de derde centrale verdediger
Doordekken David Silva naar de derde centrale verdediger
Vervolg doordekken David Silva naar de derde centrale verdediger
Vervolg doordekken David Silva naar de derde centrale verdediger

2.3 Druk zetten op het middenveld

De tegenstander probeert via de verdedigende middenvelder (6) tot aanvallen te komen. De controlerende middenvelder (6) is de schakel naar de aanvallende middenvelder (10), die tussen de linies aanspeelbaar is. Wanneer de aanvallende middenvelder (10) de bal ontvangt, wordt er vanuit drie richtingen druk gezet. Otamendi stapt vanuit de defensie voorwaarts door naar de desbetreffende speler. Fernandinho blokkeert de passlijn naar de spits (9) en zet tevens druk op de bal. De Bruyne benadert de tegenstander vanuit de rug. Zo wordt de vijandelijke middenvelder ingesloten (zie driehoek). Belangrijk om te noemen is de rol van Stones en Mendy. Zij zorgen dat de ruimte achter Otamendi wordt beschermd.

Druk zetten op het middenveld
Druk zetten op het middenveld
Vervolg druk zetten op het middenveld
Vervolg druk zetten op het middenveld

2.4 Tegenstander dwingen tot de lange bal

De centrale verdediger (4) van de tegenstander is in balbezit en wordt door Agüero onder druk gezet. Tegelijkertijd schermt Jesus de andere centrale verdediger (3) af. Wanneer de bal terug wordt gespeeld op de keeper loopt Jesus schuin door op de keeper, zodat de lange moet worden gespeeld. De keeper wordt hierdoor gedwongen te trappen naar de rechterzijde van Manchester City. Kompany en Walker staan al zo gepositioneerd dat ze het luchtduel kunnen winnen. Ook belangrijk om te benoemen is de rol van de middenvelders. David Silva dekt door naar de verdedigende middenvelder (6). Zijn man, de controlerende middenvelder (8), wordt overgenomen door Fernandinho. De Bruyne kantelt naar het centrum.

Tegenstander dwingen tot de lange bal
Tegenstander dwingen tot de lange bal
Vervolg tegenstander dwingen tot de lange bal
Vervolg tegenstander dwingen tot de lange bal

3. Aanvallende structuren

1-3-1-4-2 (Aanvallend)
1-3-1-4-2 (Aanvallend)

3.1 Vroege voorzet vanaf Mendy

De opbouw begint bij Stones, die onder druk wordt gezet door de vijandelijke spits (9). Hij speelt de bal in naar Otamendi (1), die op zijn beurt onder druk wordt gezet door de rechtsbuiten (7). Otamendi kiest voor de pass tussendoor naar Fernandinho (3). De Bruyne maakt ondertussen de loopactie schuin naar het centrum om de passlijn naar Mendy te openen. Fernandinho kan nu vrij Mendy aanspelen aan de linkerzijde (3). Mendy heeft vervolgens twee opties. Hij kan kiezen voor de pass naar Jesus, die zich vrijloopt in de diepte aan de linkerzijde (4). De andere optie is Agüero in de diepte (5). Hij komt in de ruimte tussen de centrale verdedigers (3 en 4).

Vroege voorzet vanaf Mendy
Vroege voorzet vanaf Mendy
Vervolg vroege voorzet vanaf Mendy
Vervolg vroege voorzet vanaf Mendy

3.2 David Silva met snelle verplaatsing

De tegenstander zet geen druk op de defensie van Manchester City, waar Stones in balbezit is. Stones speelt Kompany aan (3), die op zijn beurt David Silva aanspeelt (4). David Silva positioneert zich tussen de linksbuiten (11) en de controlerende middenvelder (8). Hij kaatst de bal vervolgens direct op de opkomende Walker (3). Walker speelt de uitzakkende Agüero aan (4). Door zijn directe tegenstander (4) moet hij een snelle oplossing zoeken door middel van een kaats. Deze vindt hij in David Silva (5), die onder hem aanspeelbaar is. Tot slot opent de bal op de vrije Mendy op de linkerzijde (5), die nu vrij kan opkomen.

David Silva met snelle verplaatsing
David Silva met snelle verplaatsing
Vervolg aanval via snelle verplaasting David Silva
Vervolg aanval via snelle verplaatsing David Silva

3.3 Opbouw via uitzakkende Jesus

Kompany kan tijdens de opbouw de bal verplaatsen via Fernandinho (1) naar Otamendi (2). Manchester City probeert veelvuldig op te bouwen via de ruitvorm achterin. Nadat Otamendi de bal heeft ontvangen trekt De Bruyne richting de linkerzijde. Hierdoor valt er een gat in het centrum van het veld. Dit is de ruimte waarin Jesus uitzakt. Hij wordt vervolgens aangespeeld door Otamendi (3). Ondertussen is David Silva schuin onder Jesus aanspeelbaar, zodat Jesus direct kan kaatsen (4). Agüero beweegt in de ruimte van de uitzakkende Jesus, waar hij wordt voorzien van een steekpass door David Silva (5).

Opbouw via uitzakkende Jesus
Opbouw via uitzakkende Jesus
Vervolg aanval via uitzakkende Jesus
Vervolg aanval via uitzakkende Jesus

3.4 Aanval via opkomende Walker

De aanval start bij Otamendi. Hij speelt de bal langs de linkerzijde naar Mendy (1). De vijandelijke aanvallende middenvelder (10) stapt uit naar Mendy. Hij laat De Bruyne overnemen door de rechter vleugelverdediger (2). Mendy vervolgt de aanval door Fernandinho in de as aan te spelen (2). Op dat moment beweegt David Silva naar linkerkant van de middencirkel om de passlijn naar Agüero te openen. Agüero wordt aangespeeld (3) en kaatst op de opkomende Walker (4). Walker dribbelt op met de bal (5) en laat de vijandelijke linker vleugelverdediger (5) uitstappen. Hierdoor ontstaat er een twee tegen twee situatie in het strafschopgebied. Walker kiest voor de lage voorzet naar Agüero (6), die op zijn beurt probeert te scoren (7).

Aanval via opkomende Walker
Aanval via opkomende Walker
Vervolg aanval via opkomende Walker
Vervolg aanval via opkomende Walker
Eindfase aanval via opkomende Walker
Eindfase aanval via opkomende Walker

3.5 Aanval via lopende De Bruyne

De aanval begint bij de centrale verdediger Stones. Hij speelt de uitzakkende David Silva aan (1). Dit kan doordat Fernandinho zich positioneert als rechter controlerende middenvelder. De Bruyne herkent de situatie en beweegt richting de positie van aanvallende middenvelder. De samenstelling van het middenveld is nu verandert (punt naar voren). David Silva opent vervolgens naar de rechterzijde, waar Walker de loopactie voorwaarts maakt (2). De tegenstander moet nu de linker vleugelverdediger (5) laten uitstappen. Mede hierdoor heeft Walker twee opties. De pass naar Agüero, die zich in de hoek van de rechterzijde vrijloopt. De andere optie is de pass naar De Bruyne, die zich aanbiedt in de ruimte die Agüero vrij maakt.

Aanval via de lopende De Bruyne
Aanval via de lopende De Bruyne
Vervolg aanval via de lopende De Bruyne
Vervolg aanval via de lopende De Bruyne
Eindfase aanval via lopende De Bruyne
Eindfase aanval via de lopende De Bruyne

5. Slotwoord

De 1-5-3-2 of 1-3-1-4-2 formatie is in lijn met de trend van het hedendaagse voetbal. Guardiola heeft echter nieuwe accenten gelegd in zijn speelstijl. Voornamelijk de rol van De Bruyne en David Silva is interessant. Door de bezetting van Walker en Mendy aan de zijkanten hebben De Bruyne en Silva veel vrijheid in het centrum, waardoor ze hun creativiteit aanvallend kunnen benutten. Als ze Jesus en Agüero vaak kunnen bereiken zijn ze ontzettend gevaarlijk. Maar heeft Pep Guardiola hier genoeg aan in de Premier League? Waar voornamelijk de ploeg lijkt te winnen, die de minste tegendoelpunten krijgt. In ieder geval is Manchester City een elftal om naar uit te kijken.

Voorspelling Premier League : 1e of 2e plek
Voorspelling Champions League: Kwartfinale

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s