1-4-2-3-1, Duitsland, Geen categorie

Een kleine ode aan het aanvalsspel van Bayern München – onder leiding van Hans-Dieter Flick

Introductie

De teleurstellende resultaten bij Bayern München (seizoen 2019-2020) leidde tot het ontslag van Niko Kovacs. Er volgde er ongekende reeks overwinningen, waaronder de magische 2-8 overwinning tegen Barcelona in de Champions League, onder leiding van de nieuwe trainer Hans-Dieter Flick (voorheen assistent Kovacs). De club wist de Treble te bemachtigen (Champions League, DFB Pokal en de Bundesliga). Het huidige seizoen (2020-2021) is minder succesvol door de uitschakeling in de DFB Pokal, en in de Champions League (3-3 tegen PSG). Toch lijkt Bayern München wederom de Duitse titel te gaan bemachtigen. In een relatief korte periode heeft coach Flick, die na dit seizoen wordt vervangen door de talenvolle trainer Julian Nagelsmann, de harten gestolen van vele voetballiefhebbers. Bayern wordt geroemd om de enorm attractieve speelwijze. Veel analisten omschrijven het Bayern München van Flick als een ware machine en stellen dat het tot de beste teams allertijden behoort. Daarom met dit artikel een kleine ode aan het aanvalsspel van Bayern München van Hans-Dieter Flick.

1. Formatie

1. Formatie 1-4-2-3-1

2. Aanvallende structuren

2.1 Opbouw van de as van het veld

Op het moment dat Hernández wordt aangespeeld door Neuer (1), wordt er druk gezet door de vijandelijke rechtsbuiten (7). Kimmich heeft zich gepositioneerd als verdedigende middenvelder en maakt de zijwaartse loopactie. Hierdoor benut hij de ruimte in de rug van de vijandelijke spits (9). Na de pass op Kimmich (2), volgt er een pass naar opkomende Davies (3). Davies dribbelt op aan de linkerzijde, waardoor er een keuzemoment ontstaat voor de tegenstander. De vijandelijke verdedigende middenvelder (6) maakt de keuze om gematigd uit te gaan stappen naar Davies. Er ontstaat vervolgens ruimte bij Goretzka. Deze ruimte wordt benut door de pass (4) van Davies richting Lewandowski, die op zijn beurt de bal kaatst op Goretzka (5). Bayern kan nu tot een gevaarlijke kans komen.

2.1.1 Opbouw door de as van het veld
2.1.2 Opbouw door de as van het veld
2.1.3 Opbouw door de as van het veld

2.2 Opbouw waarbij Kimmich wordt vrijgespeeld

Regelmatig wordt er bij Bayern München een overtalsituatie gecreëerd aan de zijde waar er wordt opgebouwd. In het voorbeeld wordt er via de rechterzijde opgebouwd. Boateng wordt onder de druk gezet door de vijandelijke spits (9), die tevens de passlijn naar Kimmich afschermt. Boateng speelt Pavard aan (1), die op zijn beurt meteen Kimmich bereikt (2). De ruimte bij Kimmich is mede ontstaan door de schuine loopactie van Goretzka. De vijandelijke aanvallende middenvelder (10) moet Goretzka volgen naar de zijkant. Kimmich heeft vervolgens verschillende opties: hij kan de bal openen naar de linkerzijde richting de opkomende Davies (3); hij kan Müller aanspelen tussen de linies (4); of hij kiest voor de schuine pass door de as naar Lewandowski (5).

2.2.1 Opbouw waarbij Kimmich wordt vrijgespeeld
2.2.2 Opbouw waarbij Kimmich wordt vrijgespeeld

2.3 Opbouw met cruciale rol voor Goretzka

De tegenstander zet hoog druk op de helft van Bayern München. De aanval begint bij de pass van Neuer naar Alaba (1). Alaba wordt onder druk gezet door de vijandelijke spits (9). De bal wordt door Alaba naar de linkerzijde gespeeld richting Davies (2). Ondertussen maakt Goretzka zich aanspeelbaar in de as van het veld. Davies kiest voor de pass richting Goretzka (3), mede doordat zijn passlijnen worden afgesloten door de tegenstander. Kimmich maakt de loopactie richting de as van het veld. Hij wordt gevolgd door de vijandelijke aanvallende middenvelder (10). Er ontstaat nu ruimte bij Süle, die wordt aangespeeld (4) door Goretzka. De tegenstander blijft druk uitoefenen, in dit geval met de linksbuiten (11) op Süle. Süle dribbelt schuin naar de as en speelt de bal vervolgens naar Pavard (5). Bayern München heeft zich succesvol onder de druk uitgespeeld.

2.3.1 Opbouw met cruciale rol voor Goretzka
2.3.2 Opbouw met cruciale rol voor Goretzka
2.3.3 Opbouw met cruciale rol voor Goretzka

2.4 Aanval met een hoofdrol voor Davies

De vier aanvallende spelers (Gnabry, Müller, Lewandowski en Sané) positioneren zich in de as van het veld. Ze binden de verdedigers van de tegenstander (2, 3, 4 en 5) aan zich. De pass volgt van Süle naar Alaba (1). Ondertussen maakt Gnabry de loopactie richting de bal, en moet de vijandelijke buitenspeler (7) kiezen: hij moet de passlijn naar Gnabry afschermen of meelopen met de opkomende Davies. In dit voorbeeld kiest hij om de passlijn naar Gnabry af te dekken. Er volgt een pass van Alaba naar Davies (2). Davies dribbelt met de bal naar de zijkant van strafschopgebied. Vervolgens kiest hij voor de voorzet richting Goretzka. Goretzka profiteert van de ruimte tussen Lewandowski en Müller, en kan tot een gevaarlijke kans komen.

2.4.1 Aanval met een hoofdrol voor de opkomende Davies
2.4.2 Aanval met een hoofdrol voor de opkomende Davies
2.4.3 Aanval met een hoofdrol voor de opkomende Davies

2.5 Aanval via beide kanten met hoofdrol voor Kimmich

De aanval begint aan de linkerzijde, waar een positiewisseling heeft plaatsgevonden: Alaba heeft zich als controlerende middenvelder laten uitzakken, Davies is dieper op het veld gaan spelen en Coman heeft zich gepositioneerd in de linker half-space. Na de pass op Alaba (1), volgt er een driehoek tussen Alaba, Davies en Coman om de tegenstander naar de linkerzijde te lokken (2,3 en 4). Vervolgens wordt de bal verplaatst naar Süle (5). Süle speelt de bal naar Kimmich (6), die iets dieper op het veld is gaan spelen. De loopactie van Gnabry in de as zorgt voor ruimte aan de rechterzijde bij Pavard. Nadat Pavard heeft ontvangen (7), speelt hij de bal direct door naar Sané (8). Er volgen loopacties in de diepte van Pavard en Gnabry. Zij creëren ruimte voor Kimmich, die in hun schaduw vrijkomt in de rechter half-space (9). Er ontstaat in het vijandelijke strafschopgebied een één-tegen-één-situatie. Kimmich kiest voor de voorzet naar de tweede paal (10), waarbij Lewandowski tot een scoringskans kan komen (11).

2.5.1 Aanval via beide kanten met hoofdrol voor Kimmich
2.5.2 Aanval via beide kanten met hoofdrol voor Kimmich
2.5.3 Aanval via beide kanten met hoofdrol voor Kimmich
2.5.4 Aanval via beide kanten met hoofdrol voor Kimmich

2.6 Aanval vanuit een driemansopbouw met inschuivende Goretzka

De tegenstander zet druk met twee spitsen (9 en 10). Bij Bayern München zakt Goretzka uit in de linkerzone naast Alaba (gele zone). Hiermee creëren ze een drie-tegen-twee-situatie. Na de pass van Alaba (1), dribbelt Goretzka richting het middenveld. Er ontstaat een keuzemoment (doordekken of afwachten) voor de verdedigende middenvelder (6) en de rechter middenvelder (7) van de tegenstander. De aanval wordt vervolgd door de pass (2) naar Kimmich, die zich centraal heeft gepositioneerd. Kimmich verlegt het spel naar de rechterzijde (3), waar Pavard gematigd opkomt. De ruimte bij Pavard is mede ontstaan door de loopactie van Gnabry naar de rechter half-space. Er volgt een loopactie van Gnabry in de ruimte achter vijandelijke back (5). Pavard bedient Gnabry met een pass in de rechter half-space. Gnabry dribbelt door richting de achterlijn, waarbij hij wordt achtervolgd door de vijandelijke linksback (5). Vanaf de achterlijn heeft Gnabry een aantal opties: de teruggetrokken voorzet op de inlopende Müller (6), de voorzet naar de eerste paal richting Lewandowski (7) of de voorzet naar de tweede paal richting Coman (8).

2.6.1 Aanval vanuit een driemansopbouw
2.6.2 Aanval van een driemansopbouw
2.6.3 Aanval vanuit een driemansopbouw
2.6.4 Aanval vanuit een driemansopbouw

2.7 Aanval met overtalsituatie aan de rechterzijde

De aanval begint bij de pass van Alaba naar Süle (1). Vervolgens maakt Pavard zich aanspeelbaar schuin naast Süle (2). Inmiddels heeft Gnabry zijn loopactie richting zijlijn gemaakt en wordt aangespeeld door Pavard (3). De tegenstander ervaart dit als een ideaal moment om druk te zetten en de bal te veroveren. Op dat moment probeert Bayern München een overtalsituatie te creëren aan de rechterzijde. De loopacties richting de bal van Kimmich, Goretzka en Müller zijn hierin belangrijk. De passlijn naar Goretzka moet nu ook worden afgeschermd door de vijandelijke aanvallende middenvelder (10). Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor Kimmich. Via Pavard (4) wordt de bal verplaatst naar Kimmich (5). Ondertussen maken Goretzka en Müller een loopactie richting de as van het veld. Hiermee ontstaat er ruimte voor de loopactie van Gnabry (blauwe zone), die op zijn beurt wordt voorzien van een dieptepass door Kimmich (6). Gnabry trekt de bal terug naar de inlopende Müller (7) buiten het strafschopgebied (groene zone), die de bal ineens met een steekpass verplaatst richting Lewandowski (8). Lewandowski staat in één-op-één-situatie met de vijandelijke centrale verdediger (4), omdat de linker centrale verdediger (3) moest uitstappen naar Gnabry.

2.7.1 Aanval vanuit een overtalsituatie aan de rechterzijde
2.7.2 Aanval vanuit een overtalsituatie aan de rechterzijde
2.7.3 Aanval vanuit een overtalsituatie aan de rechterzijde
2.7.4 Aanval vanuit een overtalsituatie aan de rechterzijde
2.7.5 Aanval vanuit een overtalsituatie aan de rechterzijde

2.8 Aanval met positiewisseling van Müller en Sané

De aanval begint bij pass van Boateng naar Süle (1). Ondertussen vindt er een positiewisseling plaats op het middenveld. Goretzka komt over naar de kant van de bal, waar Kimmich juist de loopactie naar de as van het veld maakt. Müller trekt vanaf de as naar de zijlijn aan de rechterkant en fungeert als bliksemafleider voor de naar binnen trekkende Sané. Er volgt een pass van Süle naar Goretzka (2), die op zijn beurt de vrijgekomen Sané aanspeelt (3). Sané dribbelt met de bal richting de as van het veld. Lewandowski laat zich iets uitzakken en bindt vijandelijke rechtsback (2) aan zich. Sané bedient de opkomende Davies met een dieptepass (4). Davies versnelt met de bal aan de zijkant een geeft strakke lage voorzet (5). De bal wordt afgerond (6) door Gnabry, die eerder al de positie van Lewandowski in de spits had overgenomen.

2.8.1 Aanval met positiewisseling van Müller en Sané
2.8.2 Aanval met positiewisseling van Müller en Sané
2.8.3 Aanval met positiewisseling van Müller en Sané
2.8.4 Aanval met positiewisseling van Müller en Sané

2.9 Aanval met een sleutelrol voor Pavard en Goretzka

Kimmich heeft centraal op het veld de bal in bezit. Hij speelt de bal naar de rechterzijde richting Pavard (1). Ondertussen maakt Sané een diepteloopactie en Müller maakt zich aanspeelbaar in de rechter half-space. Er volgt een één-twee tussen Pavard en Müller (2 en 3). Pavard komt uit op het middenveld. Om het spel te verleggen, speelt (4) Pavard de bal terug naar Alaba. Alaba verplaatst de bal naar Gnabry (5). Door de kantwisseling is er ruimte ontstaan aan linkerzijde. Goretzka benut de ruimte door een de loopactie naar de linker half-space (blauwe zone) te maken. Wederom volgt er een één-twee tussen Gnabry en Goretzka (6 en 7). Gnabry breekt door de defensie en kiest voor de teruggetrokken voorzet richting Sané (8). Sané profiteert van de loopactie van Lewandowski richting de eerste paal. Hij kan zich vervolgens vrijlopen achter Lewandowski en tot een gevaarlijke schietkans komen (9).

2.9.1 Aanval met een sleutelrol voor Pavard en Goretzka
2.9.2 Aanval met een sleutelrol voor Pavard en Goretzka
2.9.3 Aanval met een sleutelrol voor Pavard en Goretzka
2.9.4 Aanval met een sleutelrol voor Pavard en Goretzka
2.9.5 Aanval met een sleutelrol voor Pavard en Goretzka

2.10 Aanval met een dieptepass van Kimmich

Na de pass naar Kimmich (1), maakt Pavard de diepteloopactie aan de rechterzijde. Hier ontstaat ruimte, omdat Sané de loopactie maakt richting de rechter half-space . Müller profiteert van de loopacties van Pavard en Sané, en maakt zelf de diepteloopactie in de ruimte tussen de vijandelijke centrale verdediger (4) en de back (5). Er volgen twee belangrijke loopacties in het strafschopgebied. Lewandowski beweegt naar de eerste paal en Goretzka richting de penaltystip. In het voorbeeld wordt de bal teruggetrokken op Goretzka (2), die tot een gevaarlijke schietkans komt (3).

2.10.1 Aanval met een dieptepass van Kimmich
2.10.2 Aanval met een dieptepass van Kimmich
2.10.3 Aanval met een dieptepass van Kimmich

2.11 Aanval met crosspass van Coman

De tegenstander speelt in een platte 1-4-4-2 op lijn. De aanval wordt opgezet door Kimmich. Met een schuine pass wordt Alaba bereikt (1). Alaba speelt Davies aan in de loop (2). Ondertussen is Coman naar de linker half-space getrokken. Hij wordt aangespeeld door Davies (3). Coman verplaatst naar de rechterzijde, waar Sané aan de rand van het strafschopgebied vrijloopt (4). Er volgt een passeeractie buitenom bij de vijandelijke linksback. Na de passeeractie, volgt een lage strakke voorzet (5) naar de twee paal waar Choupo-Moting tot afronden kan komen (6).

2.11.1 Aanval met crosspass van Coman
2.11.2 Aanval met crosspass van Coman
2.11.3 Aanval met crosspass van Coman

2.12 Aanval door het centrum met hoofdrol voor Lewandowski

Kimmich staat onder druk op het middenveld. Hij speelt de bal terug richting Alaba (1). Ondertussen maakt Lewandowski de loopactie naar de linker half-space. Goretzka herkent de loopactie van Lewandowski en maakt zelf diepteloopactie in de as. Er ontstaat een open passlijn naar Lewandowski. Alaba speelt de bal dwars door de as richting Lewandowski (2). Inmiddels heeft Müller zich gepositioneerd schuin onder Lewandowski. Hij kan aangespeeld worden in de as (3) (blauwe zone), mede door de loopacties van Lewandowski, Goretzka, Gnabry en Sané. Nadat Müller de bal heeft ontvangen heeft hij twee gevaarlijke opties: de steekpass naar Gnabry (4), die vanaf de linkerflank naar de as trekt; of de steekpass naar Sané (5), die van de rechterflank naar de as trekt. In beide gevallen komt er een gevaarlijke scoringskans uit.

2.12.1 Aanval door het centrum met hoofdrol voor Lewandowski
2.12.2 Aanval door het centrum met hoofdrol voor Lewandowski

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s