1-4-4-2, Engeland

De tactiek van Leicester City 2015 / 2016

”Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken”

 Johan Cruijff.

 

Het sprookje van Leicester City in het seizoen 2015/2016 is misschien wel de allergrootste prestatie uit de geschiedenis van het voetbal. Over de aanstelling van Claudio Ranieri, de Italiaanse oefenmeester, waren de analisten in eerste instantie behoorlijk sceptisch. Zijn resultaten in het verleden waren niet altijd even overtuigend. Maar al vrij snel wist Ranieri de analisten het zwijgen op te leggen. Met veel onbekende spelers met weinig marktwaarde, zoals Kanté, Mahrez en Vardy bereikte hij het ‘onmogelijke’. Het winnen van de Premier League. En dit tegen ten koste van clubs als Chelsea, Manchester United en Manchester City. Clubs waarbij honderden miljoenen euro’s werden geïnvesteerd. Een bijzondere prestatie van het kleine Leicester City, die van het ‘grote’ geld wist te winnen. 

1. Formatie

Leicester City heeft het gehele seizoen gespeeld in een 1-4-4-2. Voornamelijk speelden ze afwachtend en defensief om vervolgens vanuit de counter toe te slaan. Herkenbaar voor het verdedigende spel zijn de twee lijnen van vier, die altijd dicht bij elkaar spelen. Leicester speelt voornamelijk in de zone. Dit betekent dat iedere speler verantwoordelijk is voor de tegenstander die in zijn ruimte opduikt. Daarnaast blijf je altijd op je eigen positie of in je eigen zone spelen.           

Qua opstelling moeten er een paar spelers worden uitgelicht. Defensief centrum Morgan en Huth hebben veel duelkracht en zijn sterk in de lucht. Kanté heeft een gigantisch loopvermogen en is verantwoordelijk voor de meeste intercepties. Drinkwater is voornamelijk in de passing bepalend voor het elftal. Mahrez is het creatieve brein, die in de laatste aanvalsfase excelleert. Tot slot Jamie Vardy, de revelatie van het seizoen, die door zijn snelheid en scorend vermogen gevaarlijk is.


2. Defensieve structuren

2.1 Uitstappen linkerflank 

Wanneer de tegenstander via de rechter vleugelverdediger (2) tot aanvallen komt, is het linker middenvelder Albrighton die zal uitstappen. Fuchs zorgt gelijk voor het verkleinen van de ruimte tot de rechtsbuiten (7). Belangrijk is de rol van Okazaki. Zijn rol is vaak verdedigend het opvangen van de verdedigende middenvelder (6) van de tegenstander. Vardy blijft voorin hangen voor de mogelijkheid tot counteren. Leicester City speelt dus vaak verdedigend in een 1-4-4-1-1 formatie.

2.2 Dubbelen zijkant

Door het inzakken van Leicester City kan de directe pass, door de verdedigende middenvelder (6), naar buitenspeler (7) regelmatig gespeeld worden. Dit is het signaal voor Fuchs en Albrighton om deze rechtsbuiten (7) in te sluiten. Fuchs schermt de buitenkant af en Albrighton verdedigt de ruimte aan de binnenkant, zodat de tegenstander niet kan schieten op doel. Ook Kanté speelt een belangrijke rol. Hij zorgt dat loopactie binnendoor door de aanvallende middenvelder (10) niet mogelijk is. Door de ruimte die achter Fuchs in de gaten te houden.

2.3 Onderschepping in de as

Teams zoals Manchester City en Arsenal, die door middel van korte combinaties door het centrum willen aanvallen, worden door Leicester ingesloten in ruitvorm. Wanneer bijvoorbeeld de aanvallende middenvelder (10) in balbezit is, zorgt de briljante middenvelder Kanté voor druk op de bal. Meestal is Kanté daar al verantwoordelijk voor een interceptie. Wanneer dit niet het geval is verkleinen Drinkwater en Okazaki het veld, zodat de pass opzij en achteruit lastiger worden. De aanvallende middenvelder (10) zal de oplossing naar voren zoeken, in dit geval de naar binnen gekomen rechtsbuiten (7). Huth vangt deze speler op en met zijn duelkracht weet hij vaak de bal te veroveren. Mahrez beschermt de ruimte die achter Drinkwater valt, zodat de tegenstander de ruimte in het centrum niet kan benutten. 

3. Aanvallende structuren

3.1 Mahrez tussen de linies

Eén van de meeste creatieve spelers, Mahrez, wordt regelmatig tussen de linies gezocht. Door zijn loopactie op het juiste moment naar binnen te maken, is hij aanspeelbaar. Tegelijkertijd komt Simpson op, zodat de linker vleugelverdediger (5) de ruimte moet blijven verdedigen in de hoek. Dit geeft Mahrez de tijd aan te nemen en te zoeken naar de steekpass op Vardy. Hij probeert met zijn snelheid weg te lopen uit de rug weg van de centrale verdediger (4).

  

3.2 Voorzet via binnenkant

Albrighton wordt regelmatig gezocht op de helft van de tegenstander. Wanneer hij de bal ontvangt, zorgt Fuchs voor de overlapping. Door deze loopactie moet de rechter vleugelverdediger (2) anticiperen en ruimte in de hoek verdedigen. Hierdoor krijgt Albrighton de mogelijkheid op een voorzet te verzenden vanaf de hoek van het strafschopgebied. Okazaki probeert zich tussen de twee centrale verdedigers (3 en 4) vrij te lopen. De bal van Albrighton moet dan net over de rechter centrale verdediger heen vallen (3). Vardy maakt de loopactie richting de twee paal. Wil hij in scoringspositie komen, zal de bal over de linker centrale verdediger (4) heen moeten vallen.

3.3 Lage voorzet

Naast de voorzet via de binnenkant van Albrighton wordt Leicester ook vanuit de lage voorzet gevaarlijk. Deze voorzet wordt gegeven door Simpson, de rechter vleugelverdediger, die in de ruimte vrij kan komen die Mahrez heeft gecreëerd. Na de pass van Mahrez probeert Simpson de bal direct laag voor de geven bij de eerste paal, waar Vardy al op de bal anticipeert. Wederom door uit de rug te bewegen van de linker centrale verdediger (4). 

4. De counter

4.1 Lange pass naar Vardy

Zoals eerder beschreven is Kanté de speler met de meeste intercepties. Als hij de bal weet te veroveren is zijn is eerste afspeelmogelijkheid naar Drinkwater. Drinkwater anticipeert al op de interceptie door dichtbij Kanté te blijven spelen. Na de interceptie is hij direct aanspeelbaar. Vervolgens kiest Drinkwater voor de lange pass naar Vardy. Vardy is uitgezakt naar de linkerkant, omdat de rechter vleugelverdediger (2) aanspeelbaar wil zijn in de opbouw. Met de snelheid en doelgerichtheid van Vardy resulteert dit vaak in de één tegen één situatie of in een doelpunt. 

4.2 Counter via Mahrez of Okazaki

De tweede mogelijkheid tot counteren die door Leicester vaak wordt toegepast is de pass richting Mahrez (1) of Okzaki (2). Wederom vindt er een onderschepping plaats bij Kanté. Vervolgens heeft hij twee oplossingen. Okazaki kan worden aangespeeld aan linkerkant in de ruimte. Het is mogelijk dat hij één tegen één tegen de rechter centrale verdediger (3) kan komen te spelen. De andere mogelijkheid is pass naar Mahrez. Hij kan kiezen voor de pass tussendoor naar Okazaki in de linkerhoek of de steekpass achter de verdediging naar Vardy. 

4.3 Drijven via Kanté

Kanté drijft na zijn interceptie met de bal over het middenveld heen richting de defensie van de tegenstander. Eenmaal daar gearriveerd positioneren Albrighton, Okazaki en Vardy zich aan de linkerkant. Daardoor ontstaat er aan de rechterflank ruimte. Mahrez kan deze ruimte benutten. De pass van Kanté volgt en Mahrez kan in de één tegen één situatie komen met de rechter vleugelverdediger (2) of alleen voor de keeper komen te staan. In beide gevallen bijzonder dreigend voor de tegenstander.

5. Standaardsituaties

5.1 Vrije trap van zijkant

Bij vrije trappen aan zijkant worden getrapt door Drinkwater of Mahrez. In dit geval door Drinkwater, die met een indraaiende vrije trap Morgan wil bereiken. Okazaki probeert door zijn loopactie naar de eerste paal verdedigers mee te lokken. Huth en Morgan zorgen dat ze richting de tweede paal bewegen op ongeveer de vijf meter lijn. De reden dat ze dicht bij elkaar uitkomen is de kracht van beide in de luchtduels. Vardy loopt in tot ongeveer de rand van het stapschopgebied voor de afvallende bal. 

5.2 Corner

De corner wordt meestal uitdraaiend getrapt door Albrighton. Okazaki is weer de afleider en beweegt zich iets richting de hoek. Voor Albrighton is het richtpunt Huth of Morgan. Morgan is de eerste die de bal aanvalt. Hij positioneert zich op de rand van de vijf meter op de hoogte van de penaltystip. Huth komt achter hem aan en positioneert zich enkele meters achter hem op ongeveer 2/3 van het doel, zodat wanneer Morgan de bal mist hij degene is die nog gevaarlijk kan worden. Vardy komt uit op de penaltystip. Het kan zijn dat de bal niet goed kan worden weggewerkt en daar neervalt. Drinkwater is voor de afvallende bal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s