1-4-3-3

Korte analyse: Brazilië

In deze reeks volgen er korte tactische analyses van WK-landen.

1. Intro

Brazilië is op een zeer eenvoudige manier de WK-kwalificatie doorgekomen. Met tien punten voorsprong op Uruguay kunnen ze spreken van een succesvolle kwalificatie (zie tabel). De bondscoach Tite lijkt de zaken goed op orde te hebben. Zeker wanneer je de laatste oefenwedstrijden bekijkt tegen Kroatië en Oostenrijk. Deze verkorte analyse laat zien wat we kunnen verwachten van Brazilië tijdens het WK.

Pos. Land Wedstrijden Doelsaldo Punten
1 Brazilië* 18  (+30) 41
2 Uruguay* 18  (+12) 31
3 Argentinië* 18  (+3) 28
4 Colombia* 18  (+2) 27
5 Peru** 18  (+1) 26
6 Chili 18  (-1) 26
7 Paraguay 18  (-6) 24
8 Ecuador 18  (-3) 20
9 Bolivia 18  (-22) 14
10 Venezuela 18  (-16) 9
* Naar WK 2018
** Naar PlayOffs
2. Selectie + vermoedelijke basisformatie 

Doelmannen: Alisson (Roma), Ederson (Man City), Cassio (Corinthians)

Verdedigers: Marcelo (Real Madrid) Danilo (Man City), Filipe Luis (Atletico Madrid), Fagner (Corinthians), Marquinhos (PSG), Thiago Silva (PSG), Miranda (Inter Milan), Pedro Geromel (Gremio).

Middenvelders: Fernandinho (Man City), Paulinho (Barcelona), Casemiro (Real Madrid), Philippe Coutinho (Barcelona), Renato Augusto (Beijing Guoan), Fred (Shakhtar).

Aanvallers: Neymar (PSG), Gabriel Jesus (Man City), Willian (Chelsea),  Roberto Firmino (Liverpool), Douglas Costa (Juventus), Taison (Shakhtar).

Brazilië 1-4-3-3
Opstelling Brazilië 1-4-3-3
3. Welke vier tactische elementen kunnen we van Brazilië verwachten?
3.1 Neymar tussen de linies als spelmaker

Één van de meest voorkomende zaken is het spelen van Neymar tussen de linies. Neymar is een speler die graag naar de as trekt om te fungeren als aanvallende middenvelder. In het voorbeeld is Miranda aan de bal, centraal achterin. Hij speelt aan de linkerzijde Marcelo aan (1). Neymar staat al naar de as georiënteerd. Hij wordt met een directe tegenstander (2) in zijn rug, aangespeeld door Marcelo (2). Meteen is Coutinho onder hem aanspeelbaar (3). Neymar loopt vervolgens voor naar de as en ontvangt de bal terug van Coutinho (4). Hij kan vervolgens de ruimte zoeken aan de rechterzijde bij Willian (5).

Neymar tussen de linies als spelmaker
3.1.1 Neymar tussen de linies als spelmaker
Neymar tussen de linies als spelmaker 2
3.1.2 Vervolg Neymar tussen de linies als spelmaker
Neymar tussen de linies als spelmaker 3
3.1.3 Eindfase Neymar tussen de linies als spelmaker
3.2 Danilo in de half-space (inverted fullback)

Wanneer de aanval aan de linkerzijde vastloopt, wordt er gebruik gemaakt van Danilo als inverted fullback. Bijvoorbeeld Marcelo haalt de bal eruit en speelt Miranda aan (1). Meteen beweegt Danilo schuin naar binnen richting de as. Hij is nu aanspeelbaar voor Miranda (2). Wanneer hij de bal ontvangt, maakt Jesus zich aanspeelbaar in de spits. Dit is mogelijk doordat Paulinho de passlijn naar Jesus opent. Danilo speelt Jesus aan (3), die op zijn beurt kaatst op Paulinho (4). Paulinho kan nu Neymar in de één-tegen-één-situatie aanspelen (5). De situatie waarin hij excelleert.

Danilo in de half-space
3.2.1 Danilo in de half-space
2 Danilo in de half-space
3.2.2 Danilo ontvangt bal in de half-space
3 Danilo in de half-space
3.2.3 Vervolg Danilo in de half-space
4 Danilo in de half-space
3.2.4 Eindfase Neymar in de één-tegen-één-situatie
3.3 Coutinho als schutter van de rand strafschopgebied

Als de tegenstander zich terugtrekt rond het strafschopgebied is Coutinho een gevaarlijk wapen. In het voorbeeld is Willian diep op de helft van de tegenstander aan de bal. De voorzet wordt afgeschermd door de vijandelijke linksback (5). Dus kiest Willian voor de passeeractie binnendoor (1). Ondertussen trekt Paulinho de passlijn open naar Coutinho, door zich te positioneren in het strafschopgebied naast Jesus. Willian kan nu de pass versturen naar Coutinho (2), die zich vrijloopt op de rand van het strafschopgebied. Hij kan nu tot schieten komen en kiest vaak voor de verre hoek (3).

Coutinho als schutter van de rand strafschopgebied
3.3.1 Coutinho als schutter van de rand strafschopgebied
Vervolg Coutinho als schutter van de rand strafschopgebied
3.3.2 Vervolg Coutinho als schutter van de rand strafschopgebied
3.4 Marcelo als extra linksbuiten

Belangrijk voor het systeem van Brazilië is de rol van vleugelverdediger Marcelo. Marcelo is vrijwel iedere aanval op de vijandelijke helft te vinden. In het voorbeeld heeft Neymar in de linker half-space de bal. Hij speelt Marcelo in de loop aan (1), die op zijn beurt de ruimte voor hem bespeelt. Hij dribbelt op met de bal en kiest voor de voorzet, mede doordat de passlijnen naar Coutinho en Neymar zijn afgesloten. Bij de voorzet zijn er twee mogelijkheden. De voorzet naar de eerste paal, waar Jesus zich vrijloopt. Of de voorzet tussen de twee centrale verdedigers (3 + 4)  van de tegenstander in. Paulinho probeert deze ruimte te benutten en tot scoren te komen.

Marcelo als linksbuiten
3.4.1 Marcelo als extra linksbuiten
Marcelo als linksbuiten 1
3.4.2 Marcelo als extra linksbuiten
4. Voorspelling

Brazilië lijkt een stabiele ploeg met een uitgebalanceerde selectie. Met spelers als Neymar, Coutinho en Marcelo bezitten ze ongelofelijk veel creativiteit. Zoals in de tactische elementen te zien zijn zij belangrijk in het aanvalsspel. Daarnaast hebben ze een ervaren blok achterin met Thiago Silva, Miranda en Casemiro. Zij zullen altijd letten op de controle en restverdediging en daarbij in dienst spelen van de rest van de ploeg. Mochten er onverwachte blessures zijn hebben ze genoeg opties om deze op te vangen. bijvoorbeeld door: Firmino, Marquinos of Douglas Costa.

De verwachting is dat Brazilië de finale gaat halen. Volgens de bookmakers zijn ze zelfs favoriet voor de eindzege.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s